زعفران

جایگاه زعفران در جهان

foods with saffron flavor

شاید برایتان جالب باشد بدانید جایگاه زعفران، این ادویه گرانبها در بین ادویه‌جات و چاشنی غذاها منحصربفرد است. زعفران در بین مردم اسپانیا نیز محبوب است. زعفران در روم و یونان باستان برای رنگ‌آمیزی لباس‌ها نیز استفاده میشده و نمادی از رفاه و امیدواری مردم بوده است.

فصل برداشت یعنی چیدن گل زعفران از میانه تا اواخر پاییز است و چون گل‌های زعفران باید با دست چیده شوند؛ این کار برای دروگران زعفران مرحله‌ای طاقت‌فرساست.

زعفران با نام علمی Crocus Sativus، از خانواده زنبقیان است. کلاله‌های قرمز رنگ زعفران باید خشک و رطوبت‌شان گرفته شود. این گیاه می‌تواند از ریشه به بعد تا 30 سانتی‌متر رشد کند. 6 گلبرگ دارد که از کلاله‌ها محافظت می‌کنند. این کلاله‌های ظریف بین 2.5 تا 4.5 سانتی‌متر هستند که در واقع همان زعفران محسوب می‌شوند و باید از گلبرگ‌ها جدا شده و خشک شوند. مزارع زیبا و بنفش‌رنگ زعفران در خراسان جنوبی در ایران نقطه آغاز این تجارت پر زحمت هستند. برداشت ماشینی مناسب گل‌های ظریف زعفران نیست و این کار باید با دست انجام شود. زعفران نباید هیچگونه ناخالصی داشته‌باشد.

برای داشتن حدود یک کیلو زعفران، 250000 گل زعفران باید به اصطلاح پاک شوند؛ پس جای تعجب نیست که قیمت این ادویه گران است. چرا که برداشت و تهیه زعفران کار سنگینی است که همکاری یک تیم را می‌طلبد.

اگرچه مهد زعفران کشورمان ایران است؛ اما باید بدانیم این‌روزها جایگاه زعفران در کشورهای چین و اسپانیا نیز ارتقا یافته و به صورت گسترده تولید می‌شود.  بهترین زعفران در اسپانیا در منطقه‌ای به نام Castilla y La Mancha به عمل می‌آید که در بعضی متون و وبسایت‌ها از آن با نام “سرزمین دن‌کیشوت” یاد کرده‌اند. این منطقه در اواخر ماه اکتبر فستیوال زعفران“Festival de la Rosa del Azafrán,” برگزار می‌کند. حتی در کشور اسپانیا درMadridejos (Toledo). یک موزه وجود دارد که به زعفران اختصاص داده شده‌است. در این میان، اسپانیا مدت‌هاست که به دومین صادرکننده زعفران در جهان، بعد از کشورمان ایران؛ بدل گشته‌است. تقاضا برای این ادویه بی‌نظیر در سراسر اروپا و ایالات متحده همیشه رو به رشد بوده‌است.

زعفران طعم جادویی هر غذا

غذاهای اسپانیایی بسیار جذاب، متنوع و متاثر از فرهنگ‌های مختلف منطقه است. در گذشته‌های دور “زعفران” از آسیای صغیر به اسپانیا آورده شد و تا به امروز جزو عناصر اصلی عطر و طعم آشپزی اسپانیایی است.

“پائلا” Spanish Paella یکی از خوراک‌های اسپانیایی است که زعفران حتما در آن استفاده می‌شود. مصارف غذایی زعفران از دیرباز در مناطقی مثل آسیا و مدیترانه شناخته‌شده بوده‌است و به تدریج به تمام جهانیان شناسانده شد و مورد پسند قرار گرفت.

زعفران را باید در جای خشک و خنک نگهداری کنید. برای اینکه طعم‌دهی زعفران به حداکثر برسد شما می‌توانید زعفران را دم کرده و سپس با غذای خود مخلوط کنید.

خواص دارویی زعفران

همه واقف هستند که جایگاه زعفران به عنوان یک طعم‌دهنده فوق‌العاده محفوظ است اما طعم و عطر تنها ویژگی موردعلاقه طرفداران زعفران نیست. این ادویه برای سلامتی بسیار مفید است. زعفران به هضم غذا کمک می‌کند، برای قلب، کبد، روده مفید است؛ حاوی آنتی‌اکسیدان و کاهش‌دهنده کلسترول مضر نیز هست. با این حال مثل هر ماده غذایی دیگری خارج‌شدن از حد اعتدال در مصرف زعفران نیز جایز نیست؛ و ممکن است باعث اذیت‌شدن معده شما و یا سردرد شود.

جایگاه زعفران در هند

اگرچه ادویه محبوب شماره یک مردم هند، زردچوبه است اما گیاه زعفران نیز در اقلیم و جغرافیای هند هم کشت می‌شود و هم طرفدار دارد. مردم برخی مناطق این کشور به تجارت زعفران مشغول هستند چراکه مناطق گرم و خشک شبه قاره هند برای کشت زعفران مناسب است. در کل هندی‌ها برای آشپزی و آشپزخانه و موادغذایی تقدس خاصی قائل هستند و زعفران و ادویه‌های دیگر که باعث خوشمزه‌تر شدن غذا می‌شوند از این قاعده مستثنی نیستند.

زعفران در مراکش

کشور مراکش نیز از اقلیم‌هایی است که از سال‌ها قبل کشت و برداشت زعفران در آن انجام شده‌است و صادرات و واردات زعفران در این کشور نیز بازار مناسبی دارد.

قوانین گمرک و فرودگاه‌های کشور در رابطه با خشکبار و زعفران

قوانین گمرکی کالای همراه مسافر هنگام خروج از کشور شرح مفصلی دارد که ما در این مقاله فقط به توضیح بخش خشکبار و در واقع زعفران آن اشاره می‌کنیم و آن این است که خروج خشکبار به همراه مسافر اگر جنبه تجاری نداشته باشد بلامانع است اما در واقع قوانین فرودگاهی کشور مقصد نیز باید حتما بررسی گردد. اما  هر مسافر هنگام خروج از ایران به ازای هر گذرنامه حق بردن مقدار مجاز 100 گرم زعفران را با خود دارد.

سخن پایانی

بازار جهانی زعفران هیچگاه رونق خود را از دست نداده‌است. زعفران برای کشاورزان و مردم محلی طریقی برای امرار معاش و برای تجار، درآمدزا و برای مردم و به‌خصوص آشپزهای سرزمین‌هایی که زعفران ندارند چون جادوی پر جذبه‌ای است که به خوراک بشقاب‌ها و میزهای رستورانشان رونق می‌بخشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.